Letterspeelplaats voor kleuters

Besturingssysteem: IOS  en AndroidiPhone schermafdruk 1

Huidige prijsklasse: IOS: Er is een lite versie met enkel de eerste 3 oefeningen, de volledige versie kost: €4,99. Android: €3,99

Classificatie:  Leren schrijven, lettervorming = scriptletters, drukletters eniPhone schermafdruk 2 vloeiend schrift.

Leeftijdscategorie: 4+

Voertaal: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Zweeds

Omschrijving app:
De app bestaat op 6 verschillende oefeningen:
1. FLASHCARDS
In het eerste deel worden de hoofdletters van A-Z voorgesteld. De naam van de letter kan door aanraking beluisterd worden en de vorm van de letter kan worden opgezocht.

2. OEFENEN
Naast de hoofdletters komen kleine letters te staan. Via een gemakkelijk toegankelijk menu kan één van de bovengenoemde lettertypen uitgekozen worden.

3. SCHRIJVEN
Hier kunnen die kleintjes zich uitleven en ofwel met de “vrije hand” in 6 kleuren met de vinger schrijven en/of de eerder geleerde letters naar het schrijfvlak slepen en daar plaatsen, net als bij een magnetisch schoolbord. Teveel geplaatste letters kunnen verwijderd worden door aan de rand van het scherm te trekken. Van het gemaakte “bericht” kan een foto gemaakt worden die later in het fotoalbum kan worden bekeken.

4. ALFABET
Deze miniverzameling bestaat uit vier kleine activiteiten:
1.) Overzicht van het gehele alfabet (alle dieren, de letters van elk lettertype in één oogopslag)
2.) Zoek de hoofdletter en de bijbehorende kleine letter bij elkaar
3.) Zet de letters van het alfabet in de juiste volgorde

5. PAREN
Eenvoudig memospel met 3 spelwijzen. De paren bestaan uit een hoofdletter &
a.) Hoofdletter
b.) Plaatje van een dier
c.) Kleine letter

6. WOORDEN
Bij deze oefening kunnen de namen van alle dieren worden geschreven. De afzonderlijke letters van de naam van het dier worden door elkaar gegooid en moeten weer in de juiste volgorde worden gezet.

• Om de kinderen zoveel en zo goed mogelijk te laten oefenen, is in de app een beloningssysteem in combinatie met een grappig Yeti-spel geïntegreerd.

VELE INSTELMOGELIJKHEDENKleuters Letterspeelplaats - screenshot
° Hij bevat 6 lettertypen met hoofdletters en kleine letters
– Blokletters
– Basisstijl
– Latijns lettertype
– Vereenvoudigd lettertype
– Basislettertype voor het onderwijs
– US Cursive Handwriting

° Er kan elk moment gewisseld worden tussen de “fonetische uitspraak” en de “uitspraak met klinkers”.

° Voor kinderen met een verminderd gezichtsvermogen kan de achtergrond worden verdonkerd om het contrast te vergroten – op dezelfde manier kunnen de hoofd- en middenlijn ook geaccentueerd worden.

°Ter verduidelijking van de bovenste en de onderste lengtes kan een huisje worden getoond.

Aanbeveling:
Deze app is zowel therapeutisch als in de thuissituatie te gebruiken.

Website:
http://www.janessig.com/apps-2/spielplatz-3/

Inleiding tot letters, door Montessorium

Besturingssysteem: iOS Inleiding-tot-letters,-door-Montessorium-2

Huidige prijsklasse: €4,49 

Classificatie: Leren schrijven, lettervorming = scriptletters en drukletters, geen vloeiend schrift. 

Leeftijdscategorie: 3-6 jaar 

Voertaal: Verschillende talen mogelijk, oa ook Nederlands 

Omschrijving app:
De app bestaat uit 6 onderdelen:
– Letters overtrekken.
– Lettercombinaties overtrekken: deze komen niet voor in onze nederlandse taal, dus lettersslider5.jpegInleiding-tot-letters,-door-Montessorium-7deze oefening zijn niet echt bruikbaar.
– Hoofdletters overtrekken.
– Kleine letters + hoofdletters zien en horen.
– Kies uit alle letters van het alfabet de letter die je over wilt trekken.
– Opname studio. Spreek alle letters en lettercombinaties in en neem ze op. Een meerwaarde is dat je dus een nederlandstalige app kan maken, waarbij de letters op een fonetische manier uitgesproken worden.

Wanneer je kind drie letters heeft overgetrokken krijgt het een opdracht. Je kind ziet de drie letters en hoort dan zeggen:” Tik ….”. Je kan deze opdracht niet echt fout doen. Als je de verkeerde letter aantikt, hoort je de letter en wordt de opdracht opnieuw herhaald. Je kind krijgt dus geen foutmelding te horen en heeft dus geen faalgevoel. Na het aanraken van de juiste letter mag je kind de letter weer overtrekken. Dan zie je weer de drie letters en krijgt je als opdracht één van de andere letters aan te tikken. Dit is een leuke afwisseling.

Aanbeveling: Deze app is zowel therapeutisch als in de thuissituatie bruikbaar. Het leuke is dat je jouw eigen stem kan opnemen. De maker heeft nog andere apps, onder andere een app om cursieve letters te leren schrijven. Je kan tussen de verschillende apps switchen zonder uit de app te gaan. 

Website: http://www.montessorium.com/letters/

 

 

Letterpret

Besturingssysteem: IOS 

 

Huidige prijsklasse: lite/€1,79 

Classificatie: Leren schrijven, lettervorming 

Leeftijdscategorie: 4-7 jaar 

Voertaal: Nederlands 

Omschrijving app:
Letterpret is een app waar je letters leert schrijven ‘zoals op school’.
Je krijgt op het beginscherm de keuze of je letters in het vloeiend schrift wilt oefenen of de drukletters. In de lite versie kan je enkel de a,b,c in het vloeiend schrift uitproberen.
In de betalende versie kan je kiezen welke letter je wilt oefenen. De geselecteerde letter wordt eerst correct uitgesproken (vb: b = ‘bhu’ en niet ‘bee’). Het kind wordt gestimuleerd om dit na te zeggen. Daarna wordt er getoond hoe de letter gevormd wordt en dan is het kind aan de beurt om de letter op een correcte wijze te overtrekken. De eisen om de letters te overtrekken liggen zeer hoog. Er is een strenge afstelling van het overtrekken: je mag nauwelijks afwijken van de voorgetekende lijn en je mag het niet te traag doen, anders moet je herbeginnen. Wanneer het lukt om de letter te overtrekken dan krijg je een compliment.
 

Aanbeveling: Deze app is therapeutisch wel te gebruiken, maar ik denk door het te streng afstellen van de eisen bij het overtrekken, dat er vlug enkele kinderen gaan afhaken om het thuis ‘voor het plezier’ eens te gaan oefenen. Het is wel een interessante app omdat de letters goed worden uitgesproken en omdat je hier de keuze krijgt om ook het vloeiend schrift te oefenen. Wat spijtig is, is dat er geen verbindingen tussen de verschillende letters kunnen geoefend worden.

Website: http://www.pretapp.nl/

 

www.mediasmarties.nl

Mediasmarties is een Nederlandstalige website die een overzicht biedt van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kan hier informatie vinden over de inhoud, de prijs, de producent en de geschiktheid van mediaproducten voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.
Je kan apps opzoeken aan de hand van verschillende zoektermen. De zoektermen zijn: ‘Leeftijd’, Thema’ en je kan kiezen binnen welk mediakanaal je wilt zoeken: In ons geval ‘Apps’ aanvinken (maar je kan ook zoeken op TV&Film, Games, Websites, Boeken en Uitjes). Wanneer je klikt op ‘meer zoekopties’ kan je zelf binnen de apps het platform gaan definiëren (Android, iPad, iPhone, iPod).

 

 

Touch and Write

Besturingssysteem:IOS  Special Needs App of the Day: Touch and Write

Huidige prijsklasse: lite/€2,69

Classificatie: Leren schrijven, Lettervorming

Leeftijdscategorie: 4+

Voertaal: Engels

Omschrijving app: Met Touch and Write kan je oefenen op het schrijven van cijfers, blokletters/drukletters en woorden. Nadeel: je kan
niet kiezen om enkele te oefenen op het blokschrift of de drukletters, je bent verplicht om beide te oefenen, tenzij je een eigen lijst maakt met bv. enkel blokschrift.
De app moedigt de kinderen aan om te schrijven door hun de keuze te laten tussen het schrijven met 16 verschillende texturen zoals scheerschuim, ketchup, confituur,… Elke texture heeft zijn eigen geluid.
Bij het schrijven kan je kiezen of je je al dan niet laat begeleiden door een klein monster die de juiste lettervorming toont. Wanneer de letter geschreven is wordt deze uitgesproken, spijtig genoeg in het engels. Je kan het uitspreken wel uitschakelen.
Naast de texture, waarmee je schrijft, kan je ook een achtergrond kiezen. De achtergrond kan gaan van een gewoon leeg blad, een blad met hulplijnen tot bv een blad met zebraprint. Dit kan voor sommige kinderen stimulerend werken, maar voor mij komt dit druk over.
De app beschikt ook over 2 standaard woordenlijsten (allemaal engelse woorden natuurlijk), maar je kan ook eigen woordenlijsten maken en bewaren! Dit is een grote meerwaarde van deze app.

Aanbeveling: Deze app is zowel voor thuis als binnen een therapiesituatie heel goed bruikbaar. Spijtig dat hij enkel in het engels is, maar doordat je het uitspreken kan uitschakelen is dit niet storend.

Website: http://www.specialneeds.com/products-and-services/general-special-needs/special-needs-app-day-touch-and-write

Dexteria Junior

Besturingssysteem: IOSiPhone Screenshot 1

Huidige prijsklasse: €2,69

Classificatie: Voorbereidend schrijven 

Leeftijdscategorie: 2 – 6 jaar 

Voertaal: Engels  

Omschrijving app: Dexteria Junior is een app die bestaat uit 3 oefeningen om de fijne motoriek, oog-handcoördinatie van kinderen te stimuleren.
iPhone Screenshot 4 – “Plet” de pompoen. ‘Tap’ op de pompoen en je plet hem. Er zijn verschillende gradaties, 15 niveaus, van weinig pompoenen naar veel. In het begin staan de pompoenen stil en naarmate het moeilijker wordt beginnen ze te bewegen. In de hogere levels wordt er ook geoefend op ‘2 x tappen’ op de pompoen.
– “Pinch” de peper. Ook hier zit er een gradatie in,
iPhone Screenshot 310 niveaus. Van weinig naar veel, van stil naar bewegend en hier nog een extra gradatie: de pepers veranderen van kleur. Pinch je een rode peper dan verdwijnt hij, pinch je een gele peper dan vermenigvuldigd deze.
– Trace & Erase: Lijnen tekenen tussen begrenzing,
iPhone Screenshot 2deze dan weer wissen door er opnieuw over te gaan en als beloning wordt er een gekke foto van jou getrokken. Er zijn 29 verschillende patronen.

Van alle oefeningen worden de resultaten bijgehouden in een rapport. Bij het tappen en pinchen wordt het aantal keren tappen/pinchen en de tijd bijgehouden, bij trace en erase zie je de nauwkeurigheid en de tijd. 

Aanbeveling: Deze app is zowel binnen therapie als in een vrij moment/thuissituatie te gebruiken. Een meerwaarde is het rapport dat je kan opvragen met een overzicht van de gedane oefeningen en de behaalde resultaten.

Website: http://www.dexteria.net/

 

Squiggles van Lazoo

Besturingssysteem: IOS 

Huidige prijsklasse: Gratis 

Classificatie: Voorbereidend schrijven 

Leeftijdscategorie: 4+ 

Voertaal: Engels en Japanees 

Omschrijving app: Squiggles is een app waarin je kan tekenen. Het is de bedoeling dat je lussen en arcades oefent, maar je kan eigenlijk tekenen wat je wilt. Squiggles bevat 6 basistekeningen die je kan aanvullen. Het tekenpallet bestaat uit een stift, verfborstel, krijt en een fles ketchup. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en je beschikt ook over stickers.
Wanneer je klaar bent met tekenen kan je op een ‘GO-knop’ klikken en je tekeningen beginnen te bewegen.
 

Aanbeveling: Squiggles is een leuke manier om kinderen te stimuleren om te tekenen, artistiek bezig te zijn. Wil je de app gebruiken om lussen en arcades te oefenen dan is begeleiding noodzakelijk. 

Website: http://www.lazoo.com/apps

 

 

Leren schrijven met Tracy NL

Leren schrijven met TracyBesturingssysteem: IOS 

Huidige prijsklasse: €1,79 

Classificatie: Leren schrijven, lettervorming 

Leeftijdscategorie: kinderen van 4-7 jaar, als ze klaar zijn om te leren schrijven. 

Voertaal: Engels en Nederlands 

Omschrijving app:
De app leert je op een speelse manier schrijven. Je kan cijfers, de kleine schrijfletters, lettercombinaties en hoofdletters oefenen door met je vinger, of met een stylus, op het scherm de pijlen te volgen. De app houdt daarbij rekening, dat je je pols op het scherm wilt laten rusten.
Om je pols op het scherm te kunnen laten rusten moet je ervoor zorgen dat de “Multitasking-gebaren” uitgeschakeld staan (Instellingen>Algemeen>Multitasking-gebaren). Deze functie van de iPad zorgt er o.a. voor dat een gebruiker met vier vingers snel tussen applicaties kan schakelen. Dit zorgt ervoor dat dit spel niet goed functioneert wanneer het kind het scherm aanraakt met de pols.
De letters/cijfers zijn onderverdeeld in groepen. Je bent verplicht om eerst de cijfers te doen, dan pas zijn de kleine letters beschikbaar en dan pas de hoofdletters. Heb je alle cijfers/letters uit een groep voltooid, dan verdien je een virtuele sticker.Leren schrijven met Tracy screenshot

Aanbeveling:
Deze app is zowel binnen therapie als in een thuissituatie bruikbaar om de cijfers en de schrijfletters in te oefenen, maar het best onder begeleiding. Het zou een meerwaarde zijn als de cijfers en letters ook uitgesproken worden, dan leren de kinderen de koppeling maken tussen de klank en de vormgeving. Nu kunnen de kinderen gewoon ‘tekenen’, zonder te beseffen dat ze cijfers/letters aan het schrijven zijn.
Positief is de ‘oudermodus’: je kan verschillende gebruikers aanmaken, zo worden de schrijfvorderingen van meerdere gebruikers bijgehouden.

 

Website: http://www.trifork.nl/en/home/solutions/mobile/leren-schrijven-met-tracy.html

 

 

Ready To Print

Besturingssysteem: iOS en Androïd (versie 2.2 en hoger)Ready to print 

Huidige prijsklasse: IOS: €8,99 ;Androïd: €6,20

Classificatie: Voorbereidend schrijven en leren schrijven 

Leeftijdscategorie: 2 – 7 jaar 

Voertaal: Engels 

Omschrijving app: Ready To Print is een app ontwikkeld door een ergotherapeut die al meer dan 20 jaar ervaring heeft in het werken met kinderen. Zij heeft deze app ontwikkeld om kinderen te ondersteunen bij het verwerven van de pré-schrijfvaardigheden. Er zijn 10 verschillende activiteiten. Je kan verschillende gebruikers aanmaken en per gebruiker een aantal waarden instellen. Je kan de grootte van de afbeeldingen bepalen, de breedte van de lijnen waartussen je moet tekenen, de spreiding van de voorwerpen (bij Pinch), het al dan niet tonen van scores op het scherm, een certificaat tonen op het scherm na afronden van een oefening en het al dan niet instellen van een minimum accuratesse om verder te mogen naar de volgende oefening. Je kan eveneens een rapport oproepen waarin vermeld wordt welke oefeningen je gedaan hebt, welk level je behaald hebt, je accuratesse (%), en het tempo.

De verschillende activiteiten zijn:
– Touch: er worden 3 tot 20 afbeeldingen getoond op het scherm, het is de bedoeling dat het kind deze gaat aanraken, in eender welke volgorde, en dan veranderd de afbeelding. Er zijn 16 levels.

– Ordered Touch: idem ‘Touch’, maar nu is het kind verplicht om de afbeeldingen in een welbepaalde volgorde aan te raken.
– Matching: 2 tot 6 vormen (zelf te kiezen) matchen met hun lijntekeningen, er is altijd 1 lijntekening minder dan een vorm.
– Path Following: er zijn 25 verschillende paden. Het is de bedoeling dat het kind 2 voorwerpen gaat verbinden door een lijn te tekenen die het pad niet verlaat.
– Shape Tracing: lijnen tekenen binnen een vorm.

– Connect the dots: punten verbinden, de volgorde van verbinden en de richting worden aangegeven. Op deze manier tekenen ze een van de tien vormen. Daarna kunnen ze op hetzelfde scherm de vorm nog eens vrij natekenen.
– Pinching: 2 bij elkaar horende tekeningen worden op het scherm getoond, het is de bedoeling dat het kind met 2 vingers (van dezelfde hand) de voorwerpen bij elkaar brengt (slepen). Je kan kiezen hoeveel keer je dit na elkaar wilt doen (5-10-15-20 keer).
– Letters and Numbers: hier oefen je de vormgeving van drukletters,
scriptletters of nummers. Zoals bij ‘Connect the dots’ kan je hier ook achteraf de letters/nummers vrij tekenen.
– Free Draw: vrij tekenen, je hebt de keuze uit 8 kleuren.
 Ready to print 2

Aanbeveling: Deze app komt zeker van pas bij het inoefenen van de voorbereidende schrijfvaardigheden. Een meerwaarde zijn de instellingen per gebruiker en het kunnen opvragen van een rapport. Deze app is zeker te gebruiken binnen therapie, maar eveneens binnen de thuissituatie. De app is ook nog vollop in ontwikkeling. 

Website: http://readytoprint.essare.net/

 

 

Letterschool

Besturingssysteem: IOSLetterschool

Huidige prijsklasse: €2,69

Classificatie: Voorbereidend schrijven: Oog-handcoördinatie, Schrijfpatronen en vormgeving. Leren schrijven: Lettervorming en schrijfmethodes. 

Leeftijdscategorie: 3 tot 7 jarigen die geïnteresseerd zijn in letters en cijfers. 

Voertaal: Engels en Nederlands 

Omschrijving app: Letterschool wordt geleverd met 3 sets: hoofdletters, scriptletters en cijfers. Deze app is ontwikkeld door de uitgeverij Boreaal. Er zijn 4 gradaties binnen het spel:

  • Kijken ontdek de vormen, klanken en getalbegrippen
  • Aanraken raak de stippen aan en leer waar je begint, van richting verandert en stopt
  • Overtrekken oefen het schrijftraject door overtrekken
  • Schrijven test je kennis door zelf te schrijven 

 

Aanbeveling: Deze app is zeker zijn geld waard. Kinderen zijn enorm gemotiveerd om het schrijven te oefenen. De app maakt gebruik van leuke animaties en geluiden, maar ze zijn zeker niet storend.

Uitgeverij Boreaal is ook van plan om een of meerdere apps voor het verbonden schrift te ontwikkelen.

 

Website: http://www.letterschool.nl/