Trace and Learn Lite – your first drawing

Schermafbeelding 2014-02-27 om 23.17.27Besturingssysteem:  IOS 3.2. of nieuwer.

Classificatie: De lite-versie wordt gratis aangeboden

Leeftijdscategorie: Deze app is gericht naar jonge kinderen die net kennis maakten met het tekenen van verschillende vormen en lijnen maar de pengreep nog onvoldoende verworven hebben.

Voertaal: er wordt geen verbale ondersteuning gebruikt

Omschrijving: Het tekenen van lijnen en vormen helpt kinderen hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen. De app is heel eenvoudig in gebruik waardoor elk kind deze voorbereidende schrijfvaardigheden kan oefenen. Verschillende kleuren kunnen gebruikt worden om het tekenen plezierig te maken. Elk kind ervaart succes er worden geen fouten geregistreerd. De activiteiten die in deze app zijn opgenomen stimuleren de visuo-motoriek (vooral motorische coördinatie). Deze app is zinvol te gebruiken binnen een therapeutische- en een huiselijke context.

Website: http://apps.thebeingtrue.com

Alien Buddies

Besturingssysteem: iOS  (upgrades volgens iOS-systeem)

Voertaal: engels (niet storend in gebruik)

Alien BuddiesHuidige prijsklasse: 1.95 euro

Classificatie: visueel-ruimtelijk

Leeftijdscategorie: 18 maand tot 4 jaar

Omschrijving: Alien Buddies bestaat uit 4 deeloefeningen: associëren, puzzelen, punten verbinden, en een vrije compositie oefening “stickers”. Alle deeloefeningen zijn makkelijk te graderen. Begeleiders kunnen de app met of zonder geluid laten gebruiken. Het programma kan door één beweging terug gereset worden waardoor je telkens van een nieuwe situatie kan starten.

Deze app is aan te bevelen voor jonge kinderen of kinderen met een jonge ontwikkelingsleeftijd. De opdrachten zijn enkelvoudig en duidelijk. De eenvoudige tekeningen helpen om te focussen op het doel. Misschien worden ze voor kinderen zonder problemen snel saai.

Website: http://www.alien-buddies.com/

 

 

Type Planet

Op een leuke manier blind leren typen. Type planet heeft 26 jaar ervaring.Schermafbeelding 2013-06-06 om 21.14.54

Het programma bestaat uit 20 modules en is te koop in een reguliere en een specifieke versie. De specifieke versie voor gebruikers met dyslexie kent volgende aanpassingen: vergrote weergave, audio-ondersteuning, aangepaste oefenvormen, aangepast snelheid en extra aandacht voor lettercombinaties.

Begeleiders kunnen het oefen/leerproces grondig opvolgen. De oefenmomenten worden geregistreerd, een foutenanalyse wordt bijgehouden, het programma biedt automatisch zinvolle extra oefeningen en heeft melding via mail wanneer er een dagdeel is afgewerkt en/of wanneer er te weinig wordt geoefend.

Het online-programma biedt een diplomagarantie waarbij je 120 aanslagen per minuut en 96 % voor foutloos tikken moet halen. Indien je aan onderstaande voorwaarden voldoet krijg je het volledig inschrijvingsbedrag terug wanneer het diploma niet werd behaald.

De blindbox moet tijdens de eerste 5 modules worden gebruikt, er zijn minstens 3 dagdelen per week afgewerkt, de eerste 5 modules worden niet langer dan een week onderbroken en het totale programma is afgewerkt binnen de 36 weken.

Schermafbeelding 2013-06-06 om 21.14.07

Kostprijs: 144,95 per jaar reguliere versie

184,95 per jaar dyslexie versie

 

Website: http://www.typeplanet.be/

 

 

 

Skill Game

Besturingssysteem: iOS

Huidige prijsklasse: Gratis

Classificatie: Voorbereidend schrijven

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: engels, er wordt geen taal gebruikt in het spel

Omschrijving app: Leuk tekenspel waarbij je cijfers in oplopende volgorde verbind. Je kan door reeds verbonden cijfers tekenen maar niet door eerder gezette lijnen. Hoe verder je komt in het spel hoe meer hindernissen er zijn. Het doel is zoveel mogelijk cijfers te verbinden.

Aanbeveling: therapeutisch inzetbaar om motorische precisie en ruimtelijk inzicht te stimuleren. De moeilijkheidsgraad wordt bijgehouden aan de hand van een kleurenbalk. Deze app is niet makkelijk te gebruiken op een i-phone omwille van het te klein tekenoppervlak.

Schermafbeelding 2013-04-19 om 01.16.32

Website: http://www.good-apps.com/apps/skillgame/

 

De computer als pen

Communicatie is een basisrecht en een (aangepaste) computer is in ons leven niet meer weg te denken. Of het nu gaat om functioneren op school/werk of om vrijetijdsbesteding, communicatiehulpmiddelen en computeraanpassingen maken maatschappelijke participatie mogelijk. Modem helpt personen met een beperking om de best passende ondersteuning te vinden. (citaat van www.modemadvies.be)

Onderstaand document hebben wij beoordeeld.

De_computer_als_pen

Motorische schrijfproblemen bij kinderen

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) stelt deze richtlijnen en statements online beschikbaar voor zowel leden als niet-leden.

Hiermee faciliteert het KNGF kwalitatief goed fysiotherapeutisch handelen op grond van de meest actuele informatie op het gebied van de fysiotherapie.

Alle documenten zijn als download beschikbaar in pdf-format.

Hieronder een document die wij beoordeelden.

Voor het document klik HIER