My Mosaic

Besturingssysteem: IOSMy Mosaic en Android

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie: 2,69)

Classificatie: visueel ruimtelijke relaties, oog-handcoördinatie

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: engels

Omschrijving app:

Kinderen kunnen een mozaïk namaken. Ze moeten zorgen dat de gekleurde bolletjes op de juiste plaats en in de juiste kleur geplaatst worden.
Aanbeveling:

De voorbeeldfiguur is klein waardoor de juiste plaats soms moeilijk te bepalen is. Anders dan bij een manuele mozaïk, speelt de fijne motoriek een minder grote rol waardoor het visueel ruimtelijke meer op de voorgrond komt.
Deze app kan gebruikt worden in zowel therapeutische als thuisomgeving. Kinderen krijgen directe feedback wanneer een bolletje incorrect wordt geplaatst en krijgen een beloning bij het voltooien. 

Website: http://www.myfirstapp.com/MyFirstApp/Home.html

Spatial Line Puzzles

Besturingssysteem:  IOS 6.0 of nieuwer

iPhone Screenshot 2

 

Classificatie: visueel ruimtelijk, oog-handcoördinatie

Huidige prijsklasse: 9,99 euro, lite versie te verkrijgen

Leeftijdscategorie: vanaf 4-5 jaar

Voertaal: beschrijving van het spelletje is in Engels. Om het spel te spelen, heb je geen taal nodig

Omschrijving app: spelletje bestaat uit 2 delen: enerzijds stipfiguren natekenen (lijnen tussen stippen tekenen) en anderzijds figuren in een rooster natekenen (door over de lijnen van de vakjes te tekenen). Van beide delen zijn 40 spelletjes. De score wordt bijgehouden per speler die je invoert. Je kan het moeilijker maken door (via settings) Visual Memory aan te zetten, dan verdwijnt het voorbeeld, na 5, 10, 15, 20 en 30 sec (kan je opnieuw zelf kiezen). Na elke oefening volgt een kort spelletje. Deze functie kan je ook uitzetten. Geluid kan aan- of afgezet worden.

Aanbeveling: zeker aan te bevelen zowel in therapiesituatie als in thuissituatie. Achtergrond is zeer sober gehouden. Meerwaarde zou zijn indien de lijnen zowel van het voorbeeld als van de tekenversie in een andere kleur konden gezet worden.  Ook sterk aanpasbaar. Oefeningen zijn in moeilijkheidsgraad opgebouwd.

Website: http://shop.visuallearningforlife.com/spatial-line-puzzles-app-19-c.asp

 

‘Handwriting’-apps van TeachersParadise.com

Besturingssysteem: AndroidABC HWT Handschrift Print

Huidige prijsklasse: gratis (enkele uitzonderingen betalend)

Classificatie: lettervorming, oog-handcoördinatie

Leeftijdscategorie: gericht op verschillende leeftijden

Voertaal: Engels

Omschrijving app: TeachersParadise.com heeft een hele boel handschift-apps waaronder:

ABC HWT Handschrift Print
123s ABC Handschrift Fun ZBP
123s ABC Handschrift Fun SET1
Kids Handwriting Grade 2 HWT
Kids Handwriting Grade K HWT

De inhoud van deze apps komt steeds op hetzelfde neer. Het kind krijgt een afbeelding van een letter, vorm of woord te zien en kan deze traceren. Via pijltjes kunnen andere afbeeldingen gekozen worden.

Aanbeveling: De app heeft een heel droge, basale vormgeving wat positief kan zijn bij sommige kinderen vanwege het lage risico aan afleiding en negatief bij andere kinderen vanwege het tekort aan motiverende prikkels.
De app voorziet niet in instructies of feedback waardoor we geen meerwaarde zien tegenover ‘pen en papier’-oefeningen.

Website: www.teachersparadise.com

 

Adobe Reader

Besturingssysteem: Android en iOSAdobe

Huidige prijsklasse: gratis

Classificatie: documentlezer en -bewerker

Leeftijdscategorie: geen

Voertaal: Nederlands

Omschrijving app:
Adobe reader staat toe PDF’s te lezen en bewerken. Aan de pdf kunnen opmerkingen, tekst en met de hand geschreven tekst of tekeningen toegevoegd worden.

Aanbeveling:
Adobe Reader is een interessante applicatie voor wanneer huiswerk/werkblaadjes/… in gescand worden om digitaal ingevuld/bewerkt te worden. Tekst toevoegen gaat vlotter wanneer een extern toetsenbord aan de tablet gekoppeld is.

Website: www.adobe.com

Wood Puzzle Maze HD

Besturingssysteem: iOSWood Puzzle Maze HD

Huidige prijsklasse: €1.99

Classificatie: oog-handcoördinatie, vingervaardigheden, visueel-ruimtelijk

Leeftijdscategorie: 4j+

Voertaal: Engels

Omschrijving app:
Het gaat hier om doolhoven waarbij het kind, uit 17 verschillende thema’s kan kiezen. Zo zijn er 3 ivm Halloween en 3 ivm Kerstmis. Daarnaast zijn er ook nog thema’s waarbij het kind ook kan kiezen uit fruit, boerderijdieren, huisdieren, insecten…

Afhankelijk van het gekozen thema mag het kind appels helpen plukken en zorgen dat ze in de mand terecht komen, of dieren verbinden met hun lievelingseten, of vliegen vangen in een bokaal, of puzzelstukken samenbrengen.

Eerst zoekt het kind best uit welk spoor het zal volgen om het gewenste resultaat te behalen (planning, visueel-ruimtelijk) om daarna effectief met de vinger over het juiste spoor te glijden (oog-handcoördinatie).

Er zijn leuke visuele en auditieve beloningen!

Aanbeveling:
Gezien de vele variaties is het een boeiende app om kinderen aan te zetten tot het vinden van het juiste spoor. De ene keer gaat het louter over de ooghandcoördinatie, een andere keer komen er ook visueel-ruimtelijke zaken bij kijken.

Website: http://www.tropisounds.com/Apps-4-Kids

Touch and Write

Besturingssysteem:IOS  Special Needs App of the Day: Touch and Write

Huidige prijsklasse: lite/€2,69

Classificatie: Leren schrijven, Lettervorming

Leeftijdscategorie: 4+

Voertaal: Engels

Omschrijving app: Met Touch and Write kan je oefenen op het schrijven van cijfers, blokletters/drukletters en woorden. Nadeel: je kan
niet kiezen om enkele te oefenen op het blokschrift of de drukletters, je bent verplicht om beide te oefenen, tenzij je een eigen lijst maakt met bv. enkel blokschrift.
De app moedigt de kinderen aan om te schrijven door hun de keuze te laten tussen het schrijven met 16 verschillende texturen zoals scheerschuim, ketchup, confituur,… Elke texture heeft zijn eigen geluid.
Bij het schrijven kan je kiezen of je je al dan niet laat begeleiden door een klein monster die de juiste lettervorming toont. Wanneer de letter geschreven is wordt deze uitgesproken, spijtig genoeg in het engels. Je kan het uitspreken wel uitschakelen.
Naast de texture, waarmee je schrijft, kan je ook een achtergrond kiezen. De achtergrond kan gaan van een gewoon leeg blad, een blad met hulplijnen tot bv een blad met zebraprint. Dit kan voor sommige kinderen stimulerend werken, maar voor mij komt dit druk over.
De app beschikt ook over 2 standaard woordenlijsten (allemaal engelse woorden natuurlijk), maar je kan ook eigen woordenlijsten maken en bewaren! Dit is een grote meerwaarde van deze app.

Aanbeveling: Deze app is zowel voor thuis als binnen een therapiesituatie heel goed bruikbaar. Spijtig dat hij enkel in het engels is, maar doordat je het uitspreken kan uitschakelen is dit niet storend.

Website: http://www.specialneeds.com/products-and-services/general-special-needs/special-needs-app-day-touch-and-write

Samsung Galaxy Note 10.1 met S pen

Een hele tijd geleden kocht ik voor persoonlijk gebruik de Samsung Galaxy Note 10.1. Ik

Samsung.com

Samsung.com

koos deze tablet vooral voor zijn technische mogelijkheden en schonk weinig aandacht aan het pennetje die er bij zat, gezien de tablet enkel voor persoonlijk gebruik zou zijn. Ook over de prijs-kwaliteit-verhouding was ik tevreden (toen €450).

Het toeval wou echter dat ik de weken na mijn aanschaf een cursus volgde waarbij ik de lesinhoud in PDF-vorm ontving en de lessen volgde via videobestand. Ik besloot hierbij de PDF’s dan maar ook meteen digitaal te bewerken en te bewaren als lesnotities. Hiervoor maakte ik gretig gebruik van de S-pen die bij de tablet hoort. En wat blijkt… De pen is heel gemakkelijk in gebruik. Hieronder geef ik een oplijsting van redenen waarom ik zo tevreden ben over de stylus.

Samsung heeft zich volledig gericht op het gebruik van de stylus en heeft hiervoor geïnvesteerd in een speciale hard- en software combinatie om een gemakkelijk gebruik te verzekeren.

De stylus is heel accuraat. Dit door de snelheid waarop de tablet de bewegingen van de stylus herkent en zijn drukgevoeligheid.

De stylus heeft daarnaast ook een heel fijne punt in tegenstelling tot vele andere stylussen en is ook bruikbaar als je hem schuin houdt tijdens het schrijven.

De tablet heeft er ook geen probleem mee dat je de pols laat rusten op het scherm tijdens het schrijven. Het registreert hierbij je pols niet als extra aanraakpunt, maar focust zich volledig op de stylus.

De S pen zelf is tamelijk klein en fijn, maar gemakkelijk te verbreden met een klassieke pengrip.

S pen met pengrip

S pen met pengrip

 

 

Je kan de Note 10.1 in actie zien in deze review van Tweakers.nl. Vanaf 2:30 wordt de stylus toegelicht. Zij vinden het vanuit hun criteria geen top-tablet, maar zijn wel tevreden over de mogelijkheden die de stylus biedt. De tablet wordt momenteel nog verkocht en in 2014 zou een nieuwere versie op de markt gebracht worden.

Ook Ranj ziet veel potentieel in deze tablet en kondigde daarom onlangs aan dat ze bezig zijn aan de ontwikkeling van een tablet-versie van Juf-in-a-box voor de Note 10.1. Deze zou, volgens voorlopige plannen, beschikbaar gemaakt worden in april 2014.

 S pen in actie

 

Skill Game

Besturingssysteem: iOS

Huidige prijsklasse: Gratis

Classificatie: Voorbereidend schrijven

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: engels, er wordt geen taal gebruikt in het spel

Omschrijving app: Leuk tekenspel waarbij je cijfers in oplopende volgorde verbind. Je kan door reeds verbonden cijfers tekenen maar niet door eerder gezette lijnen. Hoe verder je komt in het spel hoe meer hindernissen er zijn. Het doel is zoveel mogelijk cijfers te verbinden.

Aanbeveling: therapeutisch inzetbaar om motorische precisie en ruimtelijk inzicht te stimuleren. De moeilijkheidsgraad wordt bijgehouden aan de hand van een kleurenbalk. Deze app is niet makkelijk te gebruiken op een i-phone omwille van het te klein tekenoppervlak.

Schermafbeelding 2013-04-19 om 01.16.32

Website: http://www.good-apps.com/apps/skillgame/

 

Welkom

Featured

Welkom op ‘De Digitale Pengreep’

Deze website richt zich tot iedereen die betrokken is bij kinderen en jongeren met motorische schrijfmoeilijkheden. We zoeken naar middelen die het schrijfproces ondersteunen, stimuleren en waar nodig compenseren. Hiervoor schakelen we moderne technologieën in.

Alles wordt bekeken vanuit een therapeutische invalshoek, maar wordt toegankelijk gemaakt voor het brede publiek.

Hetgeen u hier kan vinden is bedoeld als dynamisch naslagwerk en niet als een eindige lijst van mogelijkheden.

Deze website is nog volop in opbouw. Gelieve hier rekening mee te houden. Feedback is ten zeerste welkom.

Voor een meer uitgebreide beschrijving over ons en de website, klik gerust door naar ‘Visie en motivatie’.