Spelenderwijs leren tekenen

Besturingssysteem:  IOS en AndroidSpelenderwijs leren tekenen

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie 1,79)

Classificatie: visuo-motoriek

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: er wordt geen verbale ondersteuning gebruikt

Omschrijving: 

Stap per stap worden tekeningen getoond zoals een vlinder, auto, bloem, enz. Door samen lijnen en vormen te tekenen ontdekt het kind de mogelijkheden en kan het zich grafomotorisch ontwikkelen. Moeilijke figuren kunnen op deze manier eenvoudig gevormd worden. Fouten worden niet aangegeven.

Aanbeveling:

Het kind leert vormen te tekenen en met verschillende vormen een geheel te maken. Zo kan men succes ervaren, dat op papier misschien minder eenvoudig is. Later kunnen dezelfde tekeningen gevormd worden op papier, met behulp van de stappen op de app. Deze app kan zowel in therapeutische als thuissituatie gebruikt worden, mits begeleiding (ter feedback).

 

Website: http://ar-entertainment.net/learning/

My Mosaic

Besturingssysteem: IOSMy Mosaic en Android

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie: 2,69)

Classificatie: visueel ruimtelijke relaties, oog-handcoördinatie

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: engels

Omschrijving app:

Kinderen kunnen een mozaïk namaken. Ze moeten zorgen dat de gekleurde bolletjes op de juiste plaats en in de juiste kleur geplaatst worden.
Aanbeveling:

De voorbeeldfiguur is klein waardoor de juiste plaats soms moeilijk te bepalen is. Anders dan bij een manuele mozaïk, speelt de fijne motoriek een minder grote rol waardoor het visueel ruimtelijke meer op de voorgrond komt.
Deze app kan gebruikt worden in zowel therapeutische als thuisomgeving. Kinderen krijgen directe feedback wanneer een bolletje incorrect wordt geplaatst en krijgen een beloning bij het voltooien. 

Website: http://www.myfirstapp.com/MyFirstApp/Home.html

Finger Fun

Besturingssysteem: IOS en AndroidFingerfun

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie: 1,79)

Classificatie: fijne motoriek, vingerdifferentiatie en bimanuele coördinatie 

Leeftijdscategorie: vanaf 5 jaar

Voertaal: engels

Omschrijving app:
Kinderen kunnen afbeeldingen vrijspelen door de verschillende knoppen gelijktijdig in te drukken. Het is de bedoeling dat je elke knop met een verschillende vinger ingedrukt houdt. Je kan dit zowel met 1 hand als 2 handen spelen. Op deze manier wordt zowel de vingercoördinatie  als coördinatie van beide handen aangesproken. De moeilijkheidsgraad wordt progressief opgebouwd of afgebouwd.

Aanbeveling:
De app is visueel en auditief aantrekkelijk voor kinderen en kan gebruikt worden in zowel een therapeutische setting als thuisomgeving. Voor het correcte gebruik van de app is individuele begeleiding aangewezen.

 

Website: http://kujifun.com/

Spatial Line Puzzles

Besturingssysteem:  IOS 6.0 of nieuwer

iPhone Screenshot 2

 

Classificatie: visueel ruimtelijk, oog-handcoördinatie

Huidige prijsklasse: 9,99 euro, lite versie te verkrijgen

Leeftijdscategorie: vanaf 4-5 jaar

Voertaal: beschrijving van het spelletje is in Engels. Om het spel te spelen, heb je geen taal nodig

Omschrijving app: spelletje bestaat uit 2 delen: enerzijds stipfiguren natekenen (lijnen tussen stippen tekenen) en anderzijds figuren in een rooster natekenen (door over de lijnen van de vakjes te tekenen). Van beide delen zijn 40 spelletjes. De score wordt bijgehouden per speler die je invoert. Je kan het moeilijker maken door (via settings) Visual Memory aan te zetten, dan verdwijnt het voorbeeld, na 5, 10, 15, 20 en 30 sec (kan je opnieuw zelf kiezen). Na elke oefening volgt een kort spelletje. Deze functie kan je ook uitzetten. Geluid kan aan- of afgezet worden.

Aanbeveling: zeker aan te bevelen zowel in therapiesituatie als in thuissituatie. Achtergrond is zeer sober gehouden. Meerwaarde zou zijn indien de lijnen zowel van het voorbeeld als van de tekenversie in een andere kleur konden gezet worden.  Ook sterk aanpasbaar. Oefeningen zijn in moeilijkheidsgraad opgebouwd.

Website: http://shop.visuallearningforlife.com/spatial-line-puzzles-app-19-c.asp

 

Nijntje op school

Besturingsystemen: iOSNijntje op school

Huidige prijsklasse: €3,99

Classificatie: Voorbereidend schrijven, kleutervaardigheden

Leeftijdscategorie: kleuters

Voertaal: keuze uit Nederlands en Engels

Omschrijving app:nijntje OHC

Nijntje gaat naar school is een interactief verhaal waar de kinderen uitgenodigd worden om een doolhof te doorlopen, enkele schrijftpatronen te overtrekken, kralen te tellen en blokkenbouwsels te maken.

Daarnaast kan het verhaaltje ook zelf ingesproken en daarna voorgelezen worden. En er zijn ook 3 spelletjes voorzien: memory, blokken bouwen en kaarten maken.nijntje schrijfpatronen

Aanbeveling:

Deze app lijkt vooral bruikbaar voor thuisgebruik. Tijdens een voorleesmoment kan ook kort even gewerkt worden rond voorbereidend schrijven en andere kleutervaardigheden.

Website: http://www.sanoma.nl/