Spelenderwijs leren tekenen

Besturingssysteem:  IOS en AndroidSpelenderwijs leren tekenen

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie 1,79)

Classificatie: visuo-motoriek

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: er wordt geen verbale ondersteuning gebruikt

Omschrijving: 

Stap per stap worden tekeningen getoond zoals een vlinder, auto, bloem, enz. Door samen lijnen en vormen te tekenen ontdekt het kind de mogelijkheden en kan het zich grafomotorisch ontwikkelen. Moeilijke figuren kunnen op deze manier eenvoudig gevormd worden. Fouten worden niet aangegeven.

Aanbeveling:

Het kind leert vormen te tekenen en met verschillende vormen een geheel te maken. Zo kan men succes ervaren, dat op papier misschien minder eenvoudig is. Later kunnen dezelfde tekeningen gevormd worden op papier, met behulp van de stappen op de app. Deze app kan zowel in therapeutische als thuissituatie gebruikt worden, mits begeleiding (ter feedback).

 

Website: http://ar-entertainment.net/learning/

My Mosaic

Besturingssysteem: IOSMy Mosaic en Android

Huidige prijsklasse: gratis (volledige versie: 2,69)

Classificatie: visueel ruimtelijke relaties, oog-handcoördinatie

Leeftijdscategorie: vanaf 4 jaar

Voertaal: engels

Omschrijving app:

Kinderen kunnen een mozaïk namaken. Ze moeten zorgen dat de gekleurde bolletjes op de juiste plaats en in de juiste kleur geplaatst worden.
Aanbeveling:

De voorbeeldfiguur is klein waardoor de juiste plaats soms moeilijk te bepalen is. Anders dan bij een manuele mozaïk, speelt de fijne motoriek een minder grote rol waardoor het visueel ruimtelijke meer op de voorgrond komt.
Deze app kan gebruikt worden in zowel therapeutische als thuisomgeving. Kinderen krijgen directe feedback wanneer een bolletje incorrect wordt geplaatst en krijgen een beloning bij het voltooien. 

Website: http://www.myfirstapp.com/MyFirstApp/Home.html

Spatial Line Puzzles

Besturingssysteem:  IOS 6.0 of nieuwer

iPhone Screenshot 2

 

Classificatie: visueel ruimtelijk, oog-handcoördinatie

Huidige prijsklasse: 9,99 euro, lite versie te verkrijgen

Leeftijdscategorie: vanaf 4-5 jaar

Voertaal: beschrijving van het spelletje is in Engels. Om het spel te spelen, heb je geen taal nodig

Omschrijving app: spelletje bestaat uit 2 delen: enerzijds stipfiguren natekenen (lijnen tussen stippen tekenen) en anderzijds figuren in een rooster natekenen (door over de lijnen van de vakjes te tekenen). Van beide delen zijn 40 spelletjes. De score wordt bijgehouden per speler die je invoert. Je kan het moeilijker maken door (via settings) Visual Memory aan te zetten, dan verdwijnt het voorbeeld, na 5, 10, 15, 20 en 30 sec (kan je opnieuw zelf kiezen). Na elke oefening volgt een kort spelletje. Deze functie kan je ook uitzetten. Geluid kan aan- of afgezet worden.

Aanbeveling: zeker aan te bevelen zowel in therapiesituatie als in thuissituatie. Achtergrond is zeer sober gehouden. Meerwaarde zou zijn indien de lijnen zowel van het voorbeeld als van de tekenversie in een andere kleur konden gezet worden.  Ook sterk aanpasbaar. Oefeningen zijn in moeilijkheidsgraad opgebouwd.

Website: http://shop.visuallearningforlife.com/spatial-line-puzzles-app-19-c.asp

 

Skill Game

Besturingssysteem: iOS en AndroidSkill Game

Huidige prijsklasse: €2,69 iOS, gratis Android

Classificatie: oog-handcoördinatie, planning, visueel-ruimtelijk

Leeftijdscategorie: vanaf midden 1elj

Voertaal: Engels

Omschrijving app:
De opeenvolgende getallen moeten met elkaar verbonden worden. Dit moet echter planmatig gebeuren want je mag de lijnen niet kruisen of raken. Er zijn twee mogelijkheden, of je ziet alle getallen staan en verbindt met elkaar zonder te raken of je krijgt de eerste twee opeenvolgende getallen en telkens je juist verbindt krijgt je het volgende getal. Bij de laatste versie staan er ook figuren op het blad die je niet mag raken.
De moeilijkgraad neemt automatisch toe.
Je moet zeer planmatig te werk gaan.

Aanbeveling:
Zeker therapeutisch inzetbaar.
Kind moet wel over zekere planmatige vaardigheden beschikken.

Website: http://www.tapjourney.com/skillgame/

Trace and Learn Lite – your first drawing

Schermafbeelding 2014-02-27 om 23.17.27Besturingssysteem:  IOS 3.2. of nieuwer.

Classificatie: De lite-versie wordt gratis aangeboden

Leeftijdscategorie: Deze app is gericht naar jonge kinderen die net kennis maakten met het tekenen van verschillende vormen en lijnen maar de pengreep nog onvoldoende verworven hebben.

Voertaal: er wordt geen verbale ondersteuning gebruikt

Omschrijving: Het tekenen van lijnen en vormen helpt kinderen hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen. De app is heel eenvoudig in gebruik waardoor elk kind deze voorbereidende schrijfvaardigheden kan oefenen. Verschillende kleuren kunnen gebruikt worden om het tekenen plezierig te maken. Elk kind ervaart succes er worden geen fouten geregistreerd. De activiteiten die in deze app zijn opgenomen stimuleren de visuo-motoriek (vooral motorische coördinatie). Deze app is zinvol te gebruiken binnen een therapeutische- en een huiselijke context.

Website: http://apps.thebeingtrue.com

Dexteria Junior

Besturingssysteem: IOSiPhone Screenshot 1

Huidige prijsklasse: €2,69

Classificatie: Voorbereidend schrijven 

Leeftijdscategorie: 2 – 6 jaar 

Voertaal: Engels  

Omschrijving app: Dexteria Junior is een app die bestaat uit 3 oefeningen om de fijne motoriek, oog-handcoördinatie van kinderen te stimuleren.
iPhone Screenshot 4 – “Plet” de pompoen. ‘Tap’ op de pompoen en je plet hem. Er zijn verschillende gradaties, 15 niveaus, van weinig pompoenen naar veel. In het begin staan de pompoenen stil en naarmate het moeilijker wordt beginnen ze te bewegen. In de hogere levels wordt er ook geoefend op ‘2 x tappen’ op de pompoen.
– “Pinch” de peper. Ook hier zit er een gradatie in,
iPhone Screenshot 310 niveaus. Van weinig naar veel, van stil naar bewegend en hier nog een extra gradatie: de pepers veranderen van kleur. Pinch je een rode peper dan verdwijnt hij, pinch je een gele peper dan vermenigvuldigd deze.
– Trace & Erase: Lijnen tekenen tussen begrenzing,
iPhone Screenshot 2deze dan weer wissen door er opnieuw over te gaan en als beloning wordt er een gekke foto van jou getrokken. Er zijn 29 verschillende patronen.

Van alle oefeningen worden de resultaten bijgehouden in een rapport. Bij het tappen en pinchen wordt het aantal keren tappen/pinchen en de tijd bijgehouden, bij trace en erase zie je de nauwkeurigheid en de tijd. 

Aanbeveling: Deze app is zowel binnen therapie als in een vrij moment/thuissituatie te gebruiken. Een meerwaarde is het rapport dat je kan opvragen met een overzicht van de gedane oefeningen en de behaalde resultaten.

Website: http://www.dexteria.net/

 

TanZen Lite

Besturingssysteem: iOsTanZen HD Lite

Huidige kostprijs: gratis

Categorie: voorbereidend schrijven, oog-handcoördinatie, visueel-ruimtelijk

Doelgroep: boven de 7-8 jaar

Voertaal: Engels (geen taal nodig om het spel te spelen)

Korte inhoud: Tangram maken door de 7 vormen in een grote figuur te plaatsen (zonder tussenverdeling). de vormpjes kunnen gedraaid worden. Het betreft de moeilijkste vorm van tangram. Je kan het gemakkelijker maken door te dubbelklikken op de figuur en en dan wordt één vorm voor een tijdje zichtbaar gemaakt. Kan zeker in therapie gebruikt worden, maar is al van vrij hoog niveau.

Aanbeveling: zowel in therapie als thuis bruikbaar

Er worden geen resultaten bijgehouden, beetje zoals een gewone trangram.

Website: http://www.littlewhitebearstudios.com/

My first Tangram HD

Besturingssystemen: iOsMy First Tangram HD en Android

Huidige kostprijs: lite versie met 4 puzzels

Categorie:voorbereidend schrijven, visuomotoriek, oog-handcoördinatie

Doelgroep en leeftijdscategorie: kleuters, begin lagere school

Voertaal: Engels (heeft geen belang in dit spel)

Korte inhoud: tangram maken door verschillende vormen naar de juiste plaats te slepen. De vormpjes moeten ongeveer correct geplaatst worden en kunnen niet gedraaid worden. Er zitten eenvoudige en moeilijke figuren tussen. De vormpjes hebben duidelijke, felle kleuren op een weinig drukke achtergrond.

Aanbeveling: zeker toepasbaar in therapie bij het begeleiden van kinderen met visuele en visuomotorische problemen.

Er worden geen resultaten bijgehouden. Als de oefening gedaan is, vallen er sterretjes naar beneden.

Website: http://ar-entertainment.net/

 

Squiggles van Lazoo

Besturingssysteem: IOS 

Huidige prijsklasse: Gratis 

Classificatie: Voorbereidend schrijven 

Leeftijdscategorie: 4+ 

Voertaal: Engels en Japanees 

Omschrijving app: Squiggles is een app waarin je kan tekenen. Het is de bedoeling dat je lussen en arcades oefent, maar je kan eigenlijk tekenen wat je wilt. Squiggles bevat 6 basistekeningen die je kan aanvullen. Het tekenpallet bestaat uit een stift, verfborstel, krijt en een fles ketchup. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en je beschikt ook over stickers.
Wanneer je klaar bent met tekenen kan je op een ‘GO-knop’ klikken en je tekeningen beginnen te bewegen.
 

Aanbeveling: Squiggles is een leuke manier om kinderen te stimuleren om te tekenen, artistiek bezig te zijn. Wil je de app gebruiken om lussen en arcades te oefenen dan is begeleiding noodzakelijk. 

Website: http://www.lazoo.com/apps

 

 

Ready To Print

Besturingssysteem: iOS en Androïd (versie 2.2 en hoger)Ready to print 

Huidige prijsklasse: IOS: €8,99 ;Androïd: €6,20

Classificatie: Voorbereidend schrijven en leren schrijven 

Leeftijdscategorie: 2 – 7 jaar 

Voertaal: Engels 

Omschrijving app: Ready To Print is een app ontwikkeld door een ergotherapeut die al meer dan 20 jaar ervaring heeft in het werken met kinderen. Zij heeft deze app ontwikkeld om kinderen te ondersteunen bij het verwerven van de pré-schrijfvaardigheden. Er zijn 10 verschillende activiteiten. Je kan verschillende gebruikers aanmaken en per gebruiker een aantal waarden instellen. Je kan de grootte van de afbeeldingen bepalen, de breedte van de lijnen waartussen je moet tekenen, de spreiding van de voorwerpen (bij Pinch), het al dan niet tonen van scores op het scherm, een certificaat tonen op het scherm na afronden van een oefening en het al dan niet instellen van een minimum accuratesse om verder te mogen naar de volgende oefening. Je kan eveneens een rapport oproepen waarin vermeld wordt welke oefeningen je gedaan hebt, welk level je behaald hebt, je accuratesse (%), en het tempo.

De verschillende activiteiten zijn:
– Touch: er worden 3 tot 20 afbeeldingen getoond op het scherm, het is de bedoeling dat het kind deze gaat aanraken, in eender welke volgorde, en dan veranderd de afbeelding. Er zijn 16 levels.

– Ordered Touch: idem ‘Touch’, maar nu is het kind verplicht om de afbeeldingen in een welbepaalde volgorde aan te raken.
– Matching: 2 tot 6 vormen (zelf te kiezen) matchen met hun lijntekeningen, er is altijd 1 lijntekening minder dan een vorm.
– Path Following: er zijn 25 verschillende paden. Het is de bedoeling dat het kind 2 voorwerpen gaat verbinden door een lijn te tekenen die het pad niet verlaat.
– Shape Tracing: lijnen tekenen binnen een vorm.

– Connect the dots: punten verbinden, de volgorde van verbinden en de richting worden aangegeven. Op deze manier tekenen ze een van de tien vormen. Daarna kunnen ze op hetzelfde scherm de vorm nog eens vrij natekenen.
– Pinching: 2 bij elkaar horende tekeningen worden op het scherm getoond, het is de bedoeling dat het kind met 2 vingers (van dezelfde hand) de voorwerpen bij elkaar brengt (slepen). Je kan kiezen hoeveel keer je dit na elkaar wilt doen (5-10-15-20 keer).
– Letters and Numbers: hier oefen je de vormgeving van drukletters,
scriptletters of nummers. Zoals bij ‘Connect the dots’ kan je hier ook achteraf de letters/nummers vrij tekenen.
– Free Draw: vrij tekenen, je hebt de keuze uit 8 kleuren.
 Ready to print 2

Aanbeveling: Deze app komt zeker van pas bij het inoefenen van de voorbereidende schrijfvaardigheden. Een meerwaarde zijn de instellingen per gebruiker en het kunnen opvragen van een rapport. Deze app is zeker te gebruiken binnen therapie, maar eveneens binnen de thuissituatie. De app is ook nog vollop in ontwikkeling. 

Website: http://readytoprint.essare.net/